لپ تاپ گیمینگ بخریم یا دسکتاپ؟
تا همین چند سال پیش اگر گیمری تصمیم داشت، سیستم جدیدی برای بازی بخرد، تنها انتخابش کامپیوتر رومیزی بود. زیرا در آن زمان هیچ لپتاپ گیمینگ مناسبی در بازار وجود نداشت. اما در حال حاضر انتخاب برای گیمرها سخت شده است. بسیاری از آنها در زمان خرید یک سیستم جدید برای گیمینگ بین انتخاب لپتاپ یا کامپیوتر گیمینگ مردد هستند. پاسخ به این سوال که لپتاپ گیمینگ بهتر است یا کامپیوتر رومیزی، به بسیاری از موضوعات مختلف بستگی دارد. اما به طور کلی، جواب ثابتی برای این سوال وجود ندارد، زیرا شرایط گیمرها با یکدیگر متفاوت است.
تفاوت راندمان CPU در لپتاپ و PC
پردازنده مرکزی کامپیوتر (CPU) که بعنوان مغز کامپیوتر عمل میکند. در واقع آن بخش از رایانه است که اقدامات، محاسبات و اجرای برنامهها را بر عهده دارد. پردازنده جزو مهمترین قطعات یک سیستم گیمینگ است که عملکرد و راندمان کلی سیستم را تعیین میکند. در واقع بار بخش اعظم محاسبات فیزیک پردازنده بر دوش این بخش است.
با این اوصاف نقش پردازنده مرکزی در اجرای روان و بازیها پررنگ به نظر میرسد. اما در عمل و برای اجرای بازیها دو پردازنده یکسان در لپتاپ و دسکتاپ میتوانند کمابیش خروجی یکسانی به ما بدهند. اما باید توجه داشت که اگرچه شما در لپتاپ و پیسی از یک سیپییو استفاده کنید، باز هم نتیجه نهایی لپتاپ و کامپیوتر دسکتاپ یکسان نخواهد بود. این امر به علت تفاوت در قطعاتی است که از سیپییو پشتیبانی میکنند.
یک pc گیمینگ RAM بیشتری را در خود جای میدهد، درنتیجه سرعت و حجم اطلاعات در حال پردازش را بالا میبرد. از طرفی یک کامپیوتر رومیزی میتواند کارتهای گرافیکی با کیفیت بالاتر از لپ تاپ را اجرا کند. این در حالی است بسیاری از لپتاپها همچنان از گرافیکهای یکپارچه و ضعیف بهره میبرند.
تفاوت راندمان پردازنده گرافیکی در لپتاپ و PC
از عمده دلایلی که پردازندههای گرافیکی لپتاپ عملکرد ضعیفتری نسبت به PC دارند، مسئلهی دما در کارتهای گرافیک است. شرکت اینویدیا NVIDIA مدعی شده که در کارتهای سری RTX3000 و علیالخصوص نسخه 3060 این تفاوت را بین لپتاپ و PC به حداقل ممکن رسانده و قدرتی در حد PC را در اختیار کاربران قرار خواهد داد. با نگاهی به ادعای شرکت سازنده متوجه میشویم که هنوز هم کارتهای گرافیک لپتاپ به اندازهی PCهای گیمینک کارایی ندارند، اما این تفاوت تا چه میزان است؟
در لپتاپ ROG گیمینگ از کارت گرافیکی انویدیا NVIDIDA مدل GFORCE 3060 استفاده شده که دارای شش گیگابایت حافظه اختصاصی پردازنده است. در مقابل درون PC یک پردازنده گرافیکی TUF GTX 1660S GAMING قرار دارد که مقاوم در برابر گرد و غبار است و پاشش یک روان کننده که اغلب کاربرد در هوافضا دارد باعث صدای کمتر و استقامت بیشتر میشود. هنگام بازی هر دو کارت گرافیک با ریزولوشن خوب و بدون لگ در بازیهایی همچون WRC 9 و DOOM ETERNAL و همچنین HALF_LIFE را اجرا کردند اما در کیفیت 4K (یا بالاترین کیفیت) دست برنده قطعاً با PC است
قابلیت ارتقا
همانطور که میدانید، بسیاری از قطعات در لپتاپها قابل ارتقا نیستند. به دلیل ساختار یکپارچه یا مجتمع پردازندهها و مادربرد، معمولا ارتقا و یا تعویض این قطعات امکان پذیر نیست. این محدویتها همچنین میتواند به تراشههای خاص، رابطهای متفاوت، ساختار فیزیکی متفاوت و غیره نیز ارتباط داشته باشد. تغییر قطعات این چنینی، به علت هزینه و ریسک بالا نیز معمولا توصیه نمیشود.
اما در مقابل در کامپیوترها توسعه و ارتقا مداوم امری عادی و نرمال است. شما میتوانید تمامی قطعات سخت افزاری پیسی خود را در طی زمان و با توجه به بودجه خود تغییر دهید. این در حالی است که در لپتاپها معمولا بیشترین انتخاب در افزودن حافظههای SSD و گاها رم است. پس طول عمر مفید لپتاپ گیمینگ نمیتواند از چندسال عبور کند.
هزینه
اگر به آمار و ارقام روی کاغذ نگاه کنیم، خرید و اسمبل قطعات کامپیوتر دسکتاپ ارزانتر از تهیه یک مدل نزدیک و با راندمان پایینتر در لپتاپها میشود. اما از آن جایی که در ایران زندگی میکنیم، تهیه قطعات سخت افزاری مناسب این روزها به شدت دشوار و گران تمام میشود. پس ممکن است تهیه یک لپتاپ قدرتمند قدری منطقیتر به نظر برسد.
برخی مدلهای ارزانتر برندهایی چون ایسوس که مختص به منطقه خاورمیانه و یا آفریقا و با متریال بدنه ارزانتر تولید شدهاند نیز میتواند قیمت نهایی بسیار ارزانتر را در لپتاپهای میانرده فراهم آورد. از طرفی امکان تهیه لپتاپهای استوک با قیمت بسیار عالی نیز انتخابی است که میتواند خرید لپتاپ را منطقیتر کند.