تفاوت بین Thunderbolt و USB-C
پورتهای Thunderbolt درست شبیه پورتهای USB-C ، اما سریعتر هستند. انتخاب بین این دو یا تفکیک آنها میتواند تا حدی گیج کننده باشد. این به دلیل ظهور رابطهای USB Type-C، Thunderbolt 3 و Thunderbolt 4 در سالهای اخیر میباشد. این سه دارای کانکتورها و کابلهایی با شکل یکسان و تا حدی با یکدیگر سازگار هستند. اما تشخیص این دو نوع پورت از یکدیگر نیازمند شناخت بیشتر است.
USB-C چیست؟
The Universal Serial Bus (گذرگاه سریال جهانی) یک کانکتور استاندارد برای انتقال داده و برق روی یک کابل است. کانکتور USB-C در نگاه اول شبیه کانکتور Micro USB میباشد، اما به دلیل بهترین ویژگی آن یعنی قابلیت چرخش شکل آن بیضیتر و کمی ضخیمتر است. برخلاف پورت USB نوع A، کانکتور USB-C جهت خاصی ندارد. کابلهای استاندارد و همچنین کانکتور یکسانی دارند، بنابراین لازم نیست تعجب کنید که کجا وصل میشوند. کابل های USB-C مختلفی در بازار وجود دارد.
بسیاری از دستگاههای جدید اکنون از پورتهای USB Type-C بهره میبرند. هارد دیسکهای اکسترنال، گوشیهای هوشمند و دستگاههای خانگی هوشمند همگی از USB-C برای شارژ، انتقال داده یا هر دو استفاده میکنند.
USB-C به سرعت تبدیل به یک پورت برای کنترل همه چیز شده است. این کانکتور، دادهها را با سرعت ۲۰ گیگابیت در ثانیه انتقال میدهد. (سقف دقیق آن بستگی به مدل USB SuperSpeed درگاه دارد.) نزدیک به ۱۰۰ وات برق برای شارژ باتری گوشی، تبلت یا لپ تاپ ارائه میدهد. در برخی موارد، USB-C، سیگنالهای صوتی و تصویری (DisplayPort) را برای اتصال دستگاه به مانیتور یا تلویزیون ارسال میکند.
هر دستگاهی با پورت USB-C نمیتواند همه این کارها را انجام دهد. یک هارد دیسک نمیتواند سیگنال ویدیویی تولید کند. Apple iPad از USB-C برای شارژ و همگامسازی با Mac یا رایانه استفاده میکند. این یک پورت با کاربردهای فراوان است.
Thunderboltچیست؟
پورتهای Thunderbolt 3 و Thunderbolt 4 دقیقاً مشابه پورتهای USB-C هستند و کانکتورهای آنها از نظر فیزیکی یکسان هستند.
در بیشتر موارد، آنها تمام قابلیت های پورت USB-C را با سرعت بالاتر انجام میدهند. در واقع، Thunderbolt یک مجموعه ای از قابلیت های USB-C میباشد. میتوانید یک دستگاه با پورت USB-C به Thunderbolt 3 یا Thunderbolt 4 در لپ تاپ وصل نمایید و به خوبی کار کند.
دستگاههایی که پورت Thunderbolt 4 دارند، قابلیت انتقال داده تا حداکثر سرعت ۴۰ گیگابیت در ثانیه را دارند. در واقع دو برابر سریعتر از حداکثر سرعت پورتهای USB-C امروزی و چهار برابر سریعتر از رابط اصلی Thunderbolt است. این پورت علاوه بر ارسال و دریافت اطلاعات از یک هارد دیسک اکسترنال، امکان اتصال نمایشگرها و داکها را نیز دارد. یک پورت Thunderbolt به این معنی است که برای انتقال برق و یا انتقال حجم زیادی از اطلاعات (مانند دادههای ویدیویی برای چند نمایشگر با وضوح 4kو فرکانس ۶۰ هرتز) تنها به یک لپ تاپ و یک کابل Thunderbolt نیاز دارید.
چگونه میتوانیم تفاوت پورت Type C و thunderbolt را تشخیص دهیم؟
یک پورت USB-C که از Thunderbolt پشتیبانی میکند، نسبت به پورتهایی که پشتیبانی نمیکند، توانایی بیشتری دارد تشخیص تفاوت بین این دو همیشه آسان نیست. لپ تاپهای مک بوک پرو و لپ تاپ مک بوک ایر اپل دارای چهار پورت Thunderbolt هستند، اما هیچ یک از آنها دارای برچسب یا نشانه شناسایی نیستند، فقط باید بدانید که همه آنها پورتهای Thunderbolt هستند. همین امر در مورد پورتهای USB-C برخی از دستگاهها نیز صادق است.
در چنین مواردی، تنها راه برای تشخیص، مطالعه مشخصات محصول در بستهبندی، وب سایت سازنده یا بررسی مستندات آن است. در مورد کابلها هم همینطور. برخی از پورتها و کابلهای Thunderbolt دارای نقش رعد کوچکی روی آنها هستند، در حالی که برخی دیگر اینگونه نیستند. برای استفاده از تمام قابلیتهای یک درگاه Thunderbolt به جای کابل USB-C به Thunderbolt نیاز دارید، لذا مطالعه دقیق بسته بندی لازم است.
بسیاری از دستگاههای دیگر، به ویژه لپ تاپها، دارای هر دو درگاه USB-C و Thunderbolt 4 هستند که معمولاً به ترتیب با نمادهای USB و Lightning-bolt مشخص میشوند.
از کدام پورت استفاده کنیم؟ Thunderbolt یا USB-C؟
بدیهی به نظر میرسد که باید از پورت سریعتر و توانمندتر Thunderbolt به جای USB-C استفاده نمایید، ولی تصمیم گیری همیشه به این سادگی نیست. در بسیاری از موارد، اصلاً نیازی به انتخاب بین این دو ندارید. برای اینکه بفهمید چرا، از ابتداییترین قابلیت هر یک از درگاهها استفاده نمایید. شارژ باتری در لپ تاپهایی که از شارژر USB-C پشتیبانی میکنند و دارای هر دو کانکتور USB-C و Thunderbolt هستند، معمولاً هیچ تفاوتی بین توانایی یک پورت معین برای شارژ کردن سیستم وجود ندارد.
موقعیت دیگری که در آن فرقی ندارد از Thunderbolt استفاده کنید یا USB-C، زمانی است که یک لپ تاپ از Thunderbolt پشتیبانی میکند، اما دستگاهی را که پشتیبانی نمیکند (مثلاً یک گوشی یا هارد اکسترنال با USB-C) وصل کنید. در این موارد، دستگاه کار میکند اما پورت Thunderbolt لپ تاپ، انتقال داده را سریعتر نمیکند. بسیاری از لوازم جانبی مانند چاپگرها، ماوسها و کیبوردها به سرعت نیاز ندارند، چه برسد به Thunderbolt.
اما مواردی وجود دارد که در آنها باید Thunderbolt را در صورت امکان انتخاب نمایید، حتی اگر این به معنای انتخاب دستگاه گرانتر باشد. این بیشتر در مورد کاربران حرفهای که اغلب تصاویر و فیلمهای ویدیویی زیادی را از درایوهای خارجی کپی میکنند، صادق است. برای یک فرد حرفهای با یک کامپیوتر مجهز به Thunderbolt، خرید یک درایو خارجیThunderbolt به جای درایو خارجی USB-C برای کاهش زمان برای انتقال داده، کار مفیدی است.
به طور کلی، نه Thunderbolt و نه USBC برتری ندارند، آنها فقط متفاوت هستند و هر کدام در موارد استفاده متفاوت برتری دارند.